Hantverk

I Attemark pysslas det en hel del med diverse hantverk, t.ex. dräktsömnad, silverarbete, läderarbete och rustningstillverkning. Det finns folk som smider, tillverkar glaspärlor och växtfärgar garn. Det broderas flitigt både med pärlor och med tråd som t.ex. svarstick. På våra evenemang byggs det tidsenliga bakugnar där bröd bakas och mat lagas. Var och en lägger själv sin nivå på hur man återskapar kläder och ting som fanns under SCA’s tidsperiod. Kraven under evenemangen är ”försök till medeltida dräkt” och det finns alltid folk som är villiga att hjälpa dig.

Pysselkvällar
Vi har ofta pysselkvällar, till exempel inför vissa event eller bara för att vi vill umgås. Ofta är vi hemma hos någon men när det gäller något större så ses vi i lokalen som ligger i Malmö på Nobelvägen 111. Man är självklart välkommen på pyssel även om man bara fikar.

Dräktsömnad
De flesta syr sina egna kläder och har det som sitt stora intresse. Vi har flera kunniga personer inom området som är redo att hjälpa till om man vill komma igång med ett eget sömnadsprojekt. Vissa syr allt för hand men det går lika bra att använda symaskin till de sömmar som inte syns när man har plagget på sig. I lokalen har vi fina böcker som man kan bläddra i för inspiration och där finns även mönster och en symaskin att låna. Internet är en aldrig sinande källa till inspiration när man vill göra en dräkt.
Många broderar och dekorerar sina kläder genom att smocka, sätta på applikationer och pärlor. När man träffar andra folk på evenemang så lär man av varandra och blir inspirerad av andras vackra dräkter. Många väljer en viss tidsperiod som de tillverkar saker ifrån, andra gör en vikingatida dräkt och en från renässansen. Det är fritt fram att välja det som passar en bäst.

Silverarbete
I Attemark tillverkar vi smycken och detaljer till våra dräkter i silver, t.ex. ringar, ”ringbrynjehalsband” och bältesdetaljer.

Läderarbete
Läderarbete kan vara civilt eller militärt. Många delar i en rustning görs i läder, t.ex. halsskydd, handledsskydd, harnesk att fästa metallplattor på o.s.v. En krigare behöver ju rejäla skor också, vilket är ett annat typiskt läderarbete. Man kan även ägna sig åt att göra bälten och väskor. Här ses ett första försök till ett par 1300-talsskor samt en bältesväska från samma århundrade.

Heraldik
Om man ger tillbaka till föreningen genom att arbeta för dess väl så kan man bli uppmärksammad och få en utmärkelse. Den enklaste utmärkelsen innebär att man blir ”adlig” och får bära vapen. Då får man göra sig en vapensköld enligt de heraldiska regler som finns och visa den som sin egen. Det finns många kunniga som kan hjälpa till när du ska designa din vapensköld.

Matlagning
Matlagning är en stor del av föreningen eftersom man alltid behöver äta. Vi ordnar allt från enklare måltider till grandiosa banketter med flera serveringar och upp mot 20 rätter. Vi lagar både mat i moderna kök och ute i fält över öppen eld. Under längre evenemang händer det att folk bygger bakugnar av lera och skit!

Scrollor
Då man får en utmärkelse så medföljer ett slags diplom som kallas scrollor. Dessa konstverk görs av medlemmarna själva och är väldigt uppskattade. Allt du behöver för att sätta igång är ett kraftigt papper och färg. Vill man göra scrollan extra fin så kan man sätta på bladguld. Texten kalligraferas med bläck.

Men om mitt intresse inte står med här?
Det tar inte slut här; folk är otroligt duktiga på hantverk och om du är intresserad av någonting så ta kontakt med konst- och vetenskapsministern MoAS (moas@attemark.se) för att få veta mer. Varje år arrangeras ett Universitet i Drachenwald där likasinnade träffas och utbyter kunskaper och idéer om olika hantverk. På små evenemang hålls ofta några kurser där med. Folk i föreningen är vetgiriga och vill hela tiden lära sig mer.