Aktiviteter

I Attemark håller vi framförallt på med dessa aktiviteterna, men har du ett intresse utöver dessa hör av dig till oss, vem vet, fler kanske är intresserade av det? (Chansen är stor!) Klicka på länkarna i högerspalten för att läsa mer!

Heavy Fighting/Kämpalek: Medeltida kämpalek eller Heavy Fighting som det också kallas i SCA-sammanhang skall efterlikna de medeltida torneringarna. Kämpaleken delas in i två varianter; tornering man mot man och fältslag (melée) där två härar drabbar samman. Då all kämpalek är fullkontakt ställs höga krav på säkerheten. Vapnen är tillverkade av rotting och särskilda regler finns för hur man slåss och hur skyddsutrustningen skall vara utformad. Dessutom läggs stor möda ner på att rustningen skall vara så tidstypisk som möjligt.

Bågskytte: Bågskyttet i föreningen sker dels som tavelskytte (Target Archery) på tavla eller halmbalar och dels som del av striderna tillsammans med kämparna, stridsbågskytte (Combat Archery).

Konst och Vetenskap (Hantverk): I Attemark pysslas det en hel del med diverse hantverk, t.ex. dräktsömnad, silverarbete, läderarbete, rustningstillverkning. Vi har ibland pysselkvällar, till exempel inför vissa event eller bara för att vi vill umgås. Vissa pysslar med sina saker, andra är med för sällskapets skull.

Evenemang: I Attemark arrangeras varje år ett antal evenemang/event. Det absolut största är Dubbelkriget, eller Knäcke som det också kallas, som går av stapeln vid Kristi himmelsfärd varje år och har över 30 år på nacken. På ett av eventets krig avgörs frågan om vilken sida av knäckebrödet smöret skall vara.

Demo: För att sprida vårt intresse för medeltiden och låta andra se vad vi gör anordnas ibland demos på festivaler och i anslutning till museer. Då kan vi t.ex. visa upp hantverk i form av ringbrynjetillverkning, dräktutställningar och rustningar. Vi visar även medeltida dans och om möjlighet finns kan våra kämpar och bågskyttar visa sina färdigheter.

Hushåll: Eftersom Attemark är stort och alla inte har möjlighet att fara till lokalen i Malmö när det är något som händer så har invånarna i Attemarks utkanter samlat sig i mindre grupper eller hushåll. Hushåll kan även bygga på ett specialintresse som delas av ett antal personer, t.ex. att brygga mjöd eller en viss militär stil och tidsperiod.
Fyrden Halfdan: Ett fightinghushåll fokuserat på vikingatida gruppstrid som en sköldenhet.