Vilka är vi?

Vi är en brokig skara människor. Det vi har gemensamt är ett intresse för vikingatid och/eller medeltid och att umgås, på varierande sätt, med likasinnade. De människor som presenteras har varit med både längre och kortare perioder och har olika fokus i föreningen. De flesta som varit med under en längre tid har tagit ett medeltida namn (persona) som används i föreningen, de presenteras under det namnet här. Och viktigt att komma ihåg: alla har vi varit nya någon gång!

Wilhelmina Weydehartz
Wilhelmina Weydehartz:
Min persona har sitt ursprung i Tyskland under början av 1500-talet. Jag använder mest tyska landsknektsmodet för dräkter till vardags , men gillar Cranachs tavlor som förebilder och även mode från England och Italien’s renässans samt de orientaliska turkiska dräkterna från samma period. Min man är viking och min son blandar knekt med viking. Jag har tre barn som alla älskar sca-lek. Jag har sysslat med det mesta inom föreningen under de snart 20 år jag varit medlem och aktiv, men mest intresserad är jag av dräktsömnad och textila hantverk , dans, musik/sång, matlagning och att illuminera scrollor vilket dock ej tiden räcker till oftast. Jag har varit furstinna av Nordmark och innehar Master of Youth-ämbetet (barnansvarig) i Nordmark fn. Har även suttit som drots, MoAS, kastellan och skattmästare i Attemark under min tid i föreningen – så nu kan fråga mig om nästan allt, så skall jag svara efter bästa förmåga. Vet jag inte svaret kan jag nog hänvisa till någon som vet.

László

László: Jag är inte längre speciellt aktiv men dyker kanske upp på något event då och då med familjen. Har en ungersk persona från första halvan av 1300-talet.

Ed

Edricus Filius Offaeus: Jag har varit aktiv i Attemark, men bor numera i Uppsala och hänger i Aros. Som många andra har jag varit med lite med Dubbelkriget några vändor. Jag håller på med heavy fighting när jag kan, syr lite då och då, gillar medetida matlagning, tältläger, hänga på event och sånt.

Óláfr kaupmaðr Einars son: Bor i Kristianstad.  Försöker komma igång med regelbundna träffar på lördagar här i nordöstra Attemark. Koncentrerar mig på att skapa kläder för att kunna gå på längre event. Gillar att skapa saker; klippa, sy, såga, bygga, hamra. Är mest av allt med i Attemark för att umgås med människor som har intresse för den vackra delen av medeltiden – kläderna, rustningarna, byggnaderna och gemenskapen.

Ylffwa Urwäder: I den mundana världen heter jag Minna, inom SCA så heter jag Ylffwa (uttalas helt vanligt Ylva). Jag är 30 år gammal i den ”vanliga världen” och då jag är uppvuxen i en renässansförening och efter det fortsatt i andra medeltidsföreningar så har jag lika många års erfarenhet av medeltidandet. Jag blev indragen i SCA 2012 och för mig var det föreningen jag hade letat efter rätt länge. En förening där jag kan vara viking ena dagen och italiensk 1300-talare nästa. En förening där jag kan gräva ner mig i medeltida matlagning och sömnadstekniker, eller bara njuta av ”Drömmen” i medeltidsinspirerade kläder.
Jag är fullständigt galen i te, vackra saker och katter. Jag älskar även att baka, vara ute i naturen och hantverka. Bor i Lund och håller ofta i pysselträffar här.
Nog om mig för tillfället; jag ser istället fram emot att få träffa er alla, förhoppningsvis inom snar framtid. Helt enkelt så ser jag det som så att främlingar är vänner du ännu inte mött.

 

Mickel

Mickel Biörnsson till Wargegården: Sladdade in i Attemark via en kompis till min fru för knappt 15 år sedan. Glider lite mellan tidigt och sent 1300-tal i Sverige och ”Österlandet”. Håller på med heavy fighting, läderarbete och lite plåt i den mån det behövs för lagning/uppgradering av rustningen. Skjuter båge på Jaktgillet varje år. Har varit engagerad på Dubbelkriget sedan jag började (autokrat, ekonomiansvarig, dasstömmare m.m.) och likaså i styrelsen. Är för närvarande kassör.
Namnet på min persona har historisk förlaga från den plats jag växte upp på i området kring Stora Kopparberget (Falun). Där fanns en bergsmansgård som hette Wargegården och jag hittade flera Björnsson som bott där. Mickel för att det liknar mitt mundana namn och jag inte missar det om någon ropar på mig :-)

Cecilia Jaeger

Cecilia Jaeger: Jag bär dräkter inspirerade av tyskt 1500-tal men nosar på andra tidsperioder också. Det är fantastiskt roligt att arrangera evenemang i vår förening och se folk ha skoj. Jag har varit kastellan i Attemark vilket innebär att jag visat vägen för nya (och gamla) som vill ha hjälp med att förstå vår förening och hitta nya saker att syssla med. Vi ses i Drömmen!

 

George fitzHume

Sir George fitzHume: Sprungen ur det Normandiska England, och på vägen genom livet hamnat i Byzans för att tjänstgöra i Kejsarens garde. Pysslar med mycket, bygger gärna rustningar och andra saker i läder, textil och trä. Är styrelseledamot och är Nordmarks Marsk- dvs fightingansvarig för vårt furstendöme. Bloggar även om mitt pyssel på georgefitzhume.wordpress.com

Vill du att din presentation ska finnas här? Lägg in den i fb-tråden (länk) eller maila webmaster@attemark.se