Hoppas att dessa frågor kan hjälpa dig till rätta; här är blandade nivåer på frågorna från nyfikna till frågor som kommit från de som varit med ett tag.
Jag är intresserad av att vara med i Attemark & SCA, vart vänder jag mig?
Finns ni bara i Lund och Malmö?
Måste jag betala medlemsavgift direkt?
Vad innebär Attemark, SCA, Nordmark..?
Sysslar ni med lajv? …eller reenactment?
Jaha, men jag vill bara leka krig och laga mat, måste jag sy kläder?
Jag vill också banka på andra med svärd och slåss i rustning!
Vad består era svärd av?
Vad betyder ”feastgear”?
Riddare låter jättehäftigt! Det vill jag vara!
Vad är ett hov?
Vad är en scrolla?
Vad är en AoA? När får man den?
Vilka är de högsta utmärkelserna inom SCA?
Hur gör man ett evenemang?
Svar på (fler) klädfrågor finns här [länk]
Jag är intresserad av att vara med i Attemark & SCA, vart vänder jag mig?
Förhoppningsvis kan denna FAQ räta ut några av dina frågetecken. Sen finns alltid vår Kastellan till din tjänst. Han/hon är nybörjaransvarig och kan hjälpa dig med att räta ut frågetecken, komma i kontakt med de personer som är intresserade av samma grejer som du och vad mer du kan tänkas vilja. Skicka iväg ett mail till kastellan@attemark.se
Finns ni bara i Lund/Malmö?
Våra medlemmar finns utspridda över hela Skåne. Håll koll på våra aktiviteter för att se vad som händer. Just nu är det mest aktivitet i Lund, Malmö och Kristianstad så hör av dig till kastellan@attemark.se så ser vi till att du får kontakt med övriga i ditt område! Vi har även en facebook-grupp, Attemark, där alla aktiviteter annonseras.
Måste jag betala medlemsavgift direkt?
Nej, klart du får komma och kolla så det här är något för dig först! Vi uppmuntrar självklart till att avgiften ska betalas och man tjänar rätt snabbt in medlemsavgiften på eventen, eftersom de är billigare för SCA-medlemmar, men vi har inte en fast prova-på-period.
Vad innebär Attemark, SCA, Nordmark..?
Attemark är lokalgruppen i Skåne, Nordmark är Sverige, Drachenwald är Europa, Asien och Afrika.
SCA betyder Society of Creative Anachronism och är namnet på ”huvudorganisationen” så att säga.
Sysslar ni med lajv? …eller reenactment?
Det korrekta svaret är ”varken eller” men för att lätt kunna förklara vad vi sysslar med så ligger ordet reenactment närmare till hands. På våra event är det ”försök till dräkt” som gäller och även om vår lägstanivå är väldigt låg har vi en enorm kunskapsbas i förening och många som försöker göra sina kläder helt historiskt korrekta. Vi är oss själva i en medeltida miljö men många av oss har en persona, vilket inte är en roll på samma sätt som i lajv; för de flesta av oss är det ett medeltidsklingande namn som man kanske eller kanske inte bygger upp sin dräkt och sina grejer kring. Vi vill leva i ”Drömmen”, dvs så som medeltiden borde varit utan pest, död och tråkigheter. Däremot så är vi inte fast i en kort tidsperiod, eller måste ha 100% korrekta kläder, eller annat som många reenactment-föreningar står för.
Jaha, men jag vill bara leka krig och laga mat, måste jag sy kläder?
Nej, det är klart att du inte måste! Alla väljer vi vad vi vill göra och hur aktiva vi vill vara. Det är klart föreningen blir roligare med många som är aktiva, men vi väljer vår egen ”level of pain”. Till evenemangen behövs ”försök till dräkt”, vilket ofta kan lånas. Vill man ha eget så finns det butiker som säljer och folk både inom och utom föreningen som gör kläder på beställning.
Här finns listor på en stor del av alla andra aktiviteter vi sysslar med Hantverk, Bågskytte och Heavy Fighting.
Jag vill också banka på andra med svärd och slåss i rustning!
Kom på våra fightingträningar så får du se vad vi sysslar med, och prova på, och prata med oss som sysslar med det! I början finns utrustning som svärd och sköld att låna och till viss del rustningsdelar också när det behövs. Träningarna syns oftast i menyn ”På gång” här i sidan, om inte annars så står det i vår facebookgrupp :)
Vad består era svärd av?
Våra svärd, och andra vapen, består av rotting. Det används för att det inte stänker splitter när de går sönder och, till skillnad från bambu, inte heller ”stänger sig” igen. Rottingen måste vara 33mm tjock och hjälmarnas springor får max vara 32mm. Detta för att vi inte ska kunna skada varandra i ansiktet.
Vad betyder ”feastgear”?
Feastgear är något du behöver ha med dig till majoriteten av evenemangen. Det innebär helt enkelt något att äta på, något att dricka ur och något att äta med. En djup tallrik klarar både gryta och mer fast mat, bestick och till exempel en tennbägare. Har du inte, så kan säkert någon ta med extra om du säger till i förväg. Självklart bör det se medeltida ut, men man kan fuska rätt bra. Second hand-butiker och loppisar brukar ha gott om trätallrikar och bestick som ser lite äldre ut.
Riddare låter jättehäftigt! Det vill jag vara!
Riddare är inte ett tilltal som man kan ta hur som helst inom SCA, man måste förtjäna det genom att vara duktig på fighting och visa sina ridderliga kvalitéer. Man blir upplyft till det, det är inget man kan välja att ”nu ska jag bli riddare”. Det är en av de tre högsta utmärkelserna vi har.
Vad är ett hov?
Läs mer här: http://attemark.se/?page_id=240
Vad är en scrolla?
Det är ett slags diplom, eller intyg, som många tycker det är kul att måla och skriva, så sittande royaliteter sedan kan dela ut dom som olika diplom.
Vad är en AoA? När får man den?
Det är den första utmärkelsen man får i SCA (oftast, det finns ovanliga undantag). Vanligast är att man får den nån gång under sina fyra första år, men det kan också dröja längre. Utmärkelsen får man bland annat och till exempel (det finns ingen exakt checklista) för att man är aktiv, ger minst lika mycket som man tar och visar ett intresse på den ändå rätt specifika kultur som SCA är och slutligen att man ser att den vill lära sig mer och kommer stanna kvar i föreningen.
Vilka är de högsta utmärkelserna inom SCA?
De tre högsta utmärkelserna vi har är: Riddare (se ovan), Laurel för konst och vetenskap samt Pelikan för lång och dedikerad tjänst utöver det vanliga inom SCA. Dessa är alla utmärkelser som tar tid att visa sig värdig; 10 år eller mer är ingen ovanlig tid.
Hur gör man ett evenemang?
Läs mer här: http://aros.nordmark.org/artiklelarkiv/artikel-19/