Vanliga frågor

Jag är intresserad av att vara med i Attemark & SCA, vart vänder jag mig?
Förhoppningsvis kan denna FAQ räta ut några av dina frågetecken. Sen finns alltid vår Kastellan till din tjänst. Han/hon är nybörjaransvarig och kan hjälpa dig med att räta ut frågetecken, komma i kontakt med de personer som är intresserade av samma grejer som du och vad mer du kan tänkas vilja. Skicka iväg ett mail till kastellan@attemark.se

Finns ni bara i Lund/Malmö?
Finns ni bara i Lund/Malmö?
Våra medlemmar finns utspridda över hela Skåne. Håll koll på våra aktiviteter för att se vad som händer. Just nu är det mest aktivitet i Lund, Malmö och Kristianstad så hör av dig till kastellan@attemark.se så ser vi till att du får kontakt med övriga i ditt område!

Måste jag betala medlemsavgift direkt?
Nej, du får självklart komma och kolla så det här är något för dig först! Vi uppmuntrar självklart till att avgiften ska betalas och man tjänar rätt snabbt in medlemsavgiften på eventen, eftersom de är billigare för SCA-medlemmar, men vi har inte en fast prova-på-period.

Vad innebär Attemark, SCA, Nordmark..?
Attemark är lokalgruppen i Skåne, Nordmark är Sverige, Drachenwald är Europa, Asien och Afrika.
SCA betyder Society of Creative Anachronism och är namnet på ”huvudorganisationen” så att säga.

Sysslar ni med lajv? …eller reenactment?
Det korrekta svaret är ”varken eller” men för att lätt kunna förklara vad vi sysslar med så ligger ordet reenactment närmare till hands. Många har en s.k. ”persona” men det är inte en roll vi spelar utan enbart en namn som ”klingar medeltid” och som är det namn som står på scrollor (vackra, handmålade intyg/diplom inom SCA). Vi vill leva i ”Drömmen”, dvs så som medeltiden borde varit utan pest, död och tråkigheter. Däremot så är vi inte fast i en kort tidsperiod, eller måste ha 100% korrekta kläder, eller annat som många reenactment-föreningar står för.

Vad är en scrolla?
Det är ett slags diplom, eller intyg, som många tycker det är kul att måla och skriva, så sittande royaliteter sedan kan dela ut dom som olika diplom.

Måste jag ha jättehäftiga och/eller historiskt korrekta kläder?
Kraven på event är ”försök till dräkt”, så dina kläder från lajv eller medeltidsveckan fungerar med stor sannolikhet. Däremot kan du lämna svartsminket hemma ;)
Om du inte har någon dräkt alls så har vi lånedräkter. Vi har även många kunniga i föreningen som gärna hjälper dig att göra kläder. Självklart uppmuntrar vi till att göra egna kläder, men du bestämmer alltid själv hur avancerade de ska vara. En enkel tunika och ett bälte kommer man väldigt långt med!

Jag vill också banka på andra med svärd och slåss i rustning!
Kom på våra fightingträningar så får du se vad vi sysslar med, och prova på, och prata med oss som sysslar med det! I början finns utrustning som svärd och sköld att låna och till viss del rustningsdelar också när det behövs. Träningarna syns oftast i menyn ”På gång” här i sidan, om inte annars så står det i vår facebookgrupp :)

Vad består era svärd av?
Våra svärd, och andra vapen, består av rotting. Det används för att det inte stänker splitter när de går sönder och, till skillnad från bambu, inte heller ”stänger sig” igen. Rottingen måste vara 33mm tjock och hjälmarnas springor får max vara 32mm. Detta för att vi inte ska kunna skada varandra i ansiktet.

Jaha, men jag vill bara leka krig och laga mat, måste jag sy kläder?
Nej,  det är klart att du inte måste! Alla väljer vi vad vi vill göra och hur aktiva vi vill vara.  Det är klart föreningen blir roligare med många som är aktiva, men vi väljer vår egen ”level of pain”. Till evenemangen behövs ”försök till dräkt”, vilket ofta kan lånas. Vill man ha eget så finns det butiker som säljer och folk både inom och utom föreningen som gör kläder på beställning.
Här finns listor på en stor del av alla andra aktiviteter vi sysslar med Hantverk, Bågskytte och Heavy Fighting.

Har ni alltid medeltidskläder?
De flesta har vanliga kläder på hantverksträffar och så, och enbart dräkter på event och mingelträffar i föreningslokalen.

Riddare låter jättehäftigt! Det vill jag vara!
Riddare är inte ett tilltal som man kan ta hur som helst inom SCA, man måste förtjäna det genom att vara duktig på fighting och visa sina ridderliga kvalitéer. Man blir upplyft till det, det är inget man kan välja att ”nu ska jag bli riddare”. Det är en av de tre högsta utmärkelserna vi har.

Vilka är de högsta utmärkelserna inom SCA?
De tre högsta utmärkelserna vi har är: Riddare (se ovan), Laurel för konst och vetenskap samt Pelikan för lång och dedikerad tjänst utöver det vanliga inom SCA. Dessa är alla utmärkelser som tar tid att visa sig värdig; 10 år eller mer är ingen ovanlig tid.

Vad betyder ”feastgear”?
Feastgear är något du behöver ha med dig till majoriteten av evenemangen. Det innebär helt enkelt något att äta på, något att dricka ur och något att äta med. En djup tallrik klarar både gryta och mer fast mat, bestick och till exempel en tennbägare. Har du inte, så kan säkert någon ta med extra om du säger till i förväg. Självklart bör det se medeltida ut, men man kan fuska rätt bra. Second hand-butiker och loppisar brukar ha gott om trätallrikar och bestick som ser lite äldre ut.

Vad är ett hov?
Läs mer här: http://attemark.se/?page_id=240

Hur gör man ett evenemang?
Läs mer här: http://aros.nordmark.org/artiklelarkiv/artikel-19/